Älskar kristna alla människor?

Nu mina vänner ska vi reda ut något som för mig har varit ett stort problem innan jag förstod det jag i detta inlägg ska berätta för er. 
 
Vi ska prata om den kristna kärleken, inte om Guds kärlek utan om den kärleken vi människor ska visa varandra.
 
Jag är en person som vill vara ärlig i det jag gör när det handlar om min tro. Jag vill inte säga saker som jag förväntas säga eller tycka om jag inte verkligen ärligt tycker det eller känner så. Därför har jag känt att det här med att älska alla sina medmänniskor har varit svårt för mig. För om jag ska vara ärlig så kan jag inte påstå att jag älskar alla människor. Jag har väldigt svårt att styra över mina känslor, jag kan inte bestämma vad jag ska känna för någon.
 
Det står upprepat hela bibeln igenom om att älska sina fiender, älska sina grannar, sina medmänniskor och att kärleken är den största gåvan. Och detta har gett mig mycket press som kristen praktiserare. Jag har känt att kravet att älska människor har tagit hårt på mig då jag inte fullt ut kunnat leva upp till det.
 
Men så en dag när jag satt och bläddrade i min bibel så kom jag in i Timotheosbrevet och bland texten där satt ett par glansiga sidor med bilder och lite text. Det gör det på ett par ställen i min bibel som för att förklara vissa saker lite extra, ge tips på intressanta kapitel eller visa bild eller karta på hur något kan ha sett ut på Jesu tid.      
 
På en sådan sida stod det Kärlek utan känslor och här bara förstod jag hela grejen.
I tredje mosebok kapitel 19 vers 18 står det "Du skall inte ta hämnd och inte hysa vrede mot någon i ditt folk, utan du skall älska din nästa som dig själv". Ordet för att "älska" i den hebreiska texten följs här av en preposition som betyder "åt, till, mot" en mer ordagrann översättning skulle därför kunna vara "du ska vara kärleksfull mot din nästa". Vilket gör att vi inte längre pratar om våra känslor när vi säger att vi ska älska vår nästa, utan vi pratar om hur vi agerar.
 
Som kristen handlar det förstås om våra gärningar, när jag väl läste det där så var det så självklart för mig. Såklart behöver jag inte tvinga mig att känna saker jag inte känner, men jag ska agera med godhet så långt det bara går och med godhet kommer kärlek.
 
Vi ska med våra handlingar visa kärlek till varandra och det är helt okej med mig.
 
Gud välsigne er denna måndagseftermiddag! 
Visa fler inlägg