Mitt tal om feminism
Detta tal höll jag förra våren, jag fick A på det för er som undrar ;)
Min Svenskalärare tyckte alltid att jag höll så bra tal, hade mycket tyngd och inlevelse i rösten och tyckte jag skulle läsa för mina barn om jag fick några i framtiden.
Ett år har passerat, min kunskap om hur världen ser ut har blivit vidare men denna text är fortfarande verklighet därav är dess innehåll så viktig att vara medveten om.
Hoppas kunna påverka någon till att vidga sitt perspektiv, att få förståelse för alla dom orättvisor som sker oss kvinnor, helt utan att vi ber om dom.
Håll till godo!
(Vill bara påpeka att jag skrev "män och kvinnor gjorde det möjligt för oss att vara där vi är idag" i slutet av detta tal, är medveten om att alla människor inte identifierar sig som varken man eller kvinna och menar här inte att exkludera någon utan har helt enkelt bara citerat mig själv rakt av från förra årets tal. Idag hade jag inte skrivit så. Naturligtvis har människor med alla olika sorters könstillhörigheter hjälpt till att föra den feministiska "fanan" vidare och kämpat för jämställdhet.)
Visst har vi väl ett jämställt Sverige, både kvinnor och män får rösta, båda könen tar del i arbetslivet och det är mycket vanligare nu att pappor engagerar sig i sina barn och tar ut föräldraledighet än det var för 30 år sedan, så nu finns det väl inget mer att kämpa för..
Feminismen behövs inte eller?
"Riktigt så enkelt är det kanske inte då män alltid haft och fortfarande har mer makt inom politik, på arbetsplatser och kvinnor överlag fortfarande tjänar sämre än sina manliga kollegor med samma arbetsuppgifter. Dessutom värderas de yrken som klassas som kvinnliga sämre på arbetsmarknanden, en faktor som sätter i system att kvinnor ska tjäna mindre. Exempel på typiska kvinnoyrken är vård och omsorgspersonal, Typiska ”manliga” yrken däribland mäklare och säljare är däremot betydligt högre avlönade. 28 % av alla männen i sverige har höga inkomster medan bara 12 % av kvinnorna har det.
Enligt tjejjourens statistik är det 47 % kvinnor som utbildar sig efter gymnasiet medan 37 % män gör det, ändå tjänar män i snitt 90,000 kronor mer än kvinnor varje år. Enligt försäkringskassan tar pappor ut enbart en femtedel av föräldraledigheten, detta eftersom männen överlag är höginkomsttagarna i familjen alltså stannar kvinnorna oftare hemma när barnen föds, då det blir lönsammast för familjen. Den sociala strukturen i vårt samhälle ser ut så att kvinnor i mycket större utsträckning än männen sköter hushållet, städning, matlagning och barnuppfostran, sysslor som tar mycket tid och ansträngning men som är oavlönat och inte värderas som ett arbete.
För att besvara min tidigare fråga så jo, jag tycker att feminismen behövs och jo, jag tycker nog att vi har lite till att kämpa för eftersom vi genom mätbara skillnader ser att kvinnor som grupp diskrimineras i samhället.
Bara för att Sverige är ett land som har kommit långt i sin jämställdhet så tänker många att vi är färdiga nu, men samhället är inte ultimat, långt ifrån. Vi kan inte kalla oss ett jämställt land förrän det exempelvis inte finns en enda krona i skillnaden mellan mäns och kvinnors löner för samma arbete.
Men vad handlar feminismen om?
Det finns så många där ute som är rädda för att använda begreppet feminism i sin kamp för jämställdhet, just för att de klingar illa i öronen och värderas som något negativt. Så nu ska vi en gång för alla reda ut det här begreppet. Feminism betyder inte manshat, det är inte männen feminister vill få bort, det är en struktur som kallas sexism som måste försvinna. Feminism betyder inte att kvinnor ska ta över världen, det enda kvinnor vill är att ha lika stor plats i världen som männen.
Den stereotypa bilden av feminister är arga, orakade kvinnor med kort hår som hatar män, detta stämmer naturligtvis inte, feminister kommer bland alla kön, med alla utseenden och bland alla grupper. Stereotypen av feminister är en löjlig och förvriden uppfattning som kom till för att trycka ned dem som sätter sig upp mot den sociala konstruktionen av människor med förutfattade meningar.
Nu när vi rett ut det ska jag berätta vad feminism handlar om.
Det handlar om jämlikhet mellan könen, punkt. Det är inget annat. Att kunna se den konstruerade ojämlikheten mellan könen som försummar kvinnor och att ha en vilja att förändra detta. Feminismen är en ideologi som utgår från att kvinnor är underordnade män i samhället vilket är en situation som feminismen tycker borde förändras.
Det är dags att inte bara förstå utan också aktivt kämpa mot det patriarkat vi utsätts för varje dag, enda tills vi når ultimat jämställdhet. Det är hög tid att radera ut laddningen och den negativa värderingen i begreppet som faktiskt inte står för något annat än lika behandling..
Feminism är en tro på att kvinnor är lika mycket människor som män är och att kvinnor ska få möjlighet att äga sina kroppar och ta beslut över sina liv, vem kan säga att det inte borde vara så?
Som ni säkert märker så fokuserar Feminismen mestadels på kvinnor, eftersom det framförallt är kvinnor som blir skadade av den strukturerade sexismen, men sexismen skadar även männen, i form av könsroller som män struktureras in i. Både män och kvinnor lever ständigt med samhällets förväntningar som kräver anpassning till sitt kön. Då feminismen vill motverka detta är ideologin något som gynnar båda könen.
Men den allra tydligaste typen av förtryck är ändå alla de typer av våld som utförs mot kvinnor. En femtedel av världens kvinnor blir utsatta för våldtäkt eller sexuella trakasserier under sitt liv. Sexuellt våld mot kvinnor är något som ofta används som vapen mot land i krigstider. I Kongo blir unga flickor och kvinnor systematiskt våldtagna av soldater. Enligt ett dokument från Svt nyheter våldtas en kvinna i Sydafrika var 26:e sekund, I kongo våldtas 400.000 tusen kvinnor varje år, i Frankrike blir var tionde kvinna misshandlad av sin partner. och när vi kommer till Sverige, ett av alla världens länder som har bland den bästa kvinnosynen, här klaras EN av 6 våldtäkter upp och 98 % av förövarna är män. Strukturen fungerar som så att kvinnor ofta inte blir betrodda när de berättar om våldtäkten de blivit utsatta för eller så skuldbeläggs de av allmänheten för att klä sig för "utmanande" eller inte säga "nej" tillräckligt tydligt. Det här ger en tydlig bild av vilket samhälle vi lever i, ett samhälle där kvinnor ständigt slår ur underläge. Och så här kan vi inte ha det.
Jag har varit feminist enda sen jag inte visste att det fanns ett ord för de åsikter jag hade.
Jag är feminist för att en på fyra kvinnor utsätts för sexuellt våld och samhället fortfarande frågar "vad hade hon på sig".
Jag är feminist för att män har toppositionerna inte bara inom politik utan också inom alla industrier i världen.
Jag är feminist på grund av att könsroller många gånger fortfarande styr vad du kan och inte kan göra, Jag är trött på att dessa stereotypa könsroller stänger barns känslomässiga och individuella utveckling. Att vi människor redan när vi föds blir förknippade med färger, egenskaper och känslor beroende på könet vi föds med. Genom socialt inlärda beteenden får vi veta att blå är en pojkfärg och rosa passar för tjejer, män tillskrivs och förväntas vara starka, logiska, rationella och kvinnor irrationella, känslosamma och svaga.
Kvinnor är inte svaga kvinnor är starka, men feminismen handlar inte heller om att göra kvinnor starka, kvinnor är redan starka, utan det handlar om att förändra världens syn på den styrkan.
För att i den här strukturen vi lever i är det ett skällsord av bli jämförd med en tjej. Att springa som en tjej, skrika som en tjej, kasta som en tjej, det är ingen som vill det för att det anses vara något dåligt.
Jag är feminist för att jag vill, om jag får en dotter någon gång, att hon ska bedömas utifrån vad hon kan prestera och inte utifrån hur hon ser ut.
Jag är feminist för att media ständigt kommer med sitt osynliga förtryck, för att reklam och modeindustrin pressar kvinnor att gå ner i vikt, att förändra sitt utseende för att behaga och accepteras. För att kvinnors utseende bedöms i mycket större utsträckning än mäns.
När vi kallar oss feminister anpassar vi oss till det stora arvet av jämlikhet, det stora ögonblicken där män och kvinnor gjorde det möjligt för oss att vara där vi är idag.
och när vi kallar oss feminister så står vi också upp mot misogyni och ignorans som har underminerat den historian.
Feminismen har inte gått för långt, den har bara börjat.
Tack för mig.
http://www.tjejjouren.se/tjejguiden/feminism/siffror-och-statistik-7163
http://nojesguiden.se/artiklar/de-20-smartaste-svaren-till-jamstalldister-och-rovhattar
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/kvinnohat-ett-hot-mot-varldsfreden_4372633.svd